Irtautuminen kiireisestä arjesta

Toisinaan voi tuntua, että työ on pelkkää paahtamista viikko toisensa perään ja arjessakin riittää hommaa enemmän, kuin mitä ehtii tekemään. Edellisestä lomasta voi olla jo tovi ja tulevaan lomaan on aikaa vielä enemmän. Työstä ja arjesta rentoutuminen jää monella usein viikonloppuun, eikä kahden päivän tauko töistä välttämättä riitä. Miten rentoutua kiireisestä arjesta niin, että viikonlopun jälkeen voi mennä rentoutuneena töihin?

 

Työt pitävät meidät monesti kiireisinä ja joissakin rooleissa voi päätyä tekemään paljon ylitöitä. Työn ulkopuolella arki voi myös olla kiireistä, perhe-elämä, harrastukset ja muu tekeminen ottavat aikansa. Elämä voi helposti muuttua suorittamiseksi, jolloin unohtuu täysin millaista rentoutuminen on.

 

Rentoutumista on hyvä opetella ajoissa, sillä pitkään jatkunut stressi voi tehdä palautumisesta entistä vaikeampaa. Ihmiset oireilevat stressin vuoksi eri tavoin. Joku kokee olonsa ärtyneeksi, kun toinen taas ei saa nukuttua öisin.

Hyviä keinoja rentoutumiseen viikonloppuisin

Rentoutumiseen löytyy erilaisia keinoja, joista voi itselle etsiä ne parhaimmat. Yksi hyvä keino on lähteä vaikka ulos kävelylle. Raitis ilma tekee ihmeitä mielelle ja keholle. Kävelylenkin ei tarvitse aina olla kovaa kuntoilua, vaan lenkin voi tehdä myös rauhallisesti. Erityisesti käveleminen luonnossa, vaikka metsässä tai maaseudun tuntumassa voi olla paljon rauhoittavampaa kuin kaupungin hälinässä. Jo puolen tunnin kävelystä ulkona voi olla hyötyä.

 

Joillekin rentoutumiseen toimii lempielokuvan tai televisiosarjan katsominen. Ehkä jotakin, missä ei ole turhaa draamaa tai jännitystä, vaan kevyttä katsottavaa, missä voi ehkä nauraakin mukana. Erilaisten sarjojen ja elokuvien tarina voi helposti viedä ajatukset muualle. Myös hyvän kirjan lukeminen voi toimia ajatuksien harhauttajana ja pyyhkäistä työasiat mielestä.

 

Myös pelejä voi pelata rentoutuakseen. Tänä päivänä erilaisia pelejä on todella paljon ja uusia suosikkeja on helppo löytää. Rahapelien ystävät voivat käydä tutkimassa uusimmat nettikasinot ja pyöräytellä vaikka kolikkopelejä ajatusten nollaamiseksi. Erilaisia teemoja on paljon ja pelit ovat myös hyvä keino saada ajatukset pois arjen askareista. Jos kaipaa viikonlopulle seuraa, niin yksi hyvä keino on järjestää vaikka peli-ilta ja katsoa kuka muistaa vielä vanhojen perinteisten lautapelien säännöt.

 

Rentoutumiseen löytyy myös monia muita keinoja. Esimerkiksi päivä kauneushoitolassa tai tunti hieronnassa rentouttaa kummasti mielen ja kehon. Mukava kasvohoito tai hieronta saa helposti kiireet unohtumaan, kun ei tarvitse itse tehdä mitään, vaan voi keskittyä pelkkään nautintoon. Samalla voi myös helliä omaa ihoa parempaan kuntoon.

 

Myös osallistuminen rentoutus- ja meditaatiokursseille tai jooga voivat olla loistavia keinoja saada mieli ja keho rauhoittumaan. Erilaisia harjoituksia löytyy myös verkosta, jolloin näitä voi harjoitella myös kotona.

Vinkkejä rentoutumiseen töiden ja arjen ohessa

Arjesta rauhoittumiseen on paljon tapoja viikonloppuisin, mutta joitakin keinoja on myös helppo lisätä omaan arkeen niin, ettei jokainen viikko tunnu enää yhtä stressaavalta. Esimerkiksi edellä mainitut rentoutus- ja meditaatiokurssit tai jooga ovat kaikki helppoja pitää omassa arjessa mukana. Mahdollisuuksien mukaan ne voi ajoittaa vaikka aamuun. Jo 15 minuutin harjoituksesta aamulla ennen työpäivän alkamista voi olla hyötyä loppupäivään.

 

Rauhoittumiseen ja rentoutumiseen löytyy eri tapoja, mutta arjen kiireen keskellä kannattaa myös pysähtyä miettimään asioita tarkemmin ja selvittää omia ajatuksiaan. Etenkin silloin, jos tuntuu että on tyytymätön omaan tilanteeseen, kannattaa miettiä keinoja muuttaa asioita. Kannattaa pysähtyä tarkastelemaan omia arvojaan ja niitä asioita, joiden tulisi olla etusijalla ja mitä asioita taas voi karsia.

 

Pitämällä päiväkirjaa omista aikatauluista ja tekemisistä on helppoa nähdä, mihin kaikkeen aikaa kuluu viikon kuluessa. Kirjoittamalla asiat ylös voi nähdä paremmin ne kaikki turhat askareet, joihin tulee uhrattua aikaa. On myös hyvä miettiä, voisiko erilaisista aikatauluista luopua. Voi olla kuluttavaa, jos koko ajan joutuu miettimään, paljonko on aikaa jäljellä johonkin asiaan ennen kuin täytyy ehtiä tekemään jo seuraavaa. Aikatauluista luopuminen jo itsessään voi rauhoittaa mieltä paljon.

 

Joitakin arjen askareita voi myös yrittää yhdistää. Rentoutumisharjoituksia on helppo tehdä työmatkalla, mikäli ei ole itse auton ratissa. Hyvinvoinnin ja perheen kanssa vietetyn ajan voi yhdistää esimerkiksi yhteiseen kävelylenkkiin tai tekemällä kotona ruokaa koko perheen voimin. Ruoanlaiton, siivoamisen tai pyykinpesun yhteydessä voi laittaa kuulokkeet korville ja kuunnella rauhoittavaa musiikkia tai vaikka kuunnella jotain lempikappaleita ja tanssia. Siivoaminen taatusti sujuu mukavammin kun sen yhdistää tanssimusiikkiin.

 

Matkalle lähdetään yleensä loman aikana, koska silloin siihen on enemmän aikaa. Mutta joskus viikonloppureissukin jo piristää, kun pääsee tutuista ympyröistä irti. Reissun voi tehdä mökille tai varata vaikka hotellihuoneen jostain lähikaupungista. Yleensä riittää, että pääsee vain niistä tutuista ympyröistä pois.

Rentoutuminen tärkeää myös terveyden kannalta

Tänä päivänä monelle arki on suorittamista, niin töissä kuin kotonakin. Elämä on kiireistä ja rentoutuminen arjesta tapahtuu yleensä lomilla, joita ei välttämättä ole kovin usein. Rauhoittuminen jää monesti viikonlopulle, joka on melko lyhyt.

 

Stressin oireet vaihtelevat. Mitä pidempään stressin oireet kuitenkin vaivaavat, sitä vaikeammaksi myös arki muuttuu. Stressin vaikutus esimerkiksi uneen voi pahimmillaan lisätä väsymystä, jolloin keskittyminen työtehtäviin tai arkiaskareisiin alkaa kärsiä. Ärtymys voi alkaa haittaamaan myös ihmissuhteita.

 

Arjesta rauhoittumiseen ja rentoutumiseen on monia tapoja, jotka on helppo toteuttaa viikonloppuna. Yllä mainitut tavat ovat vain muutamia esimerkkejä, mutta voivat silti toimia hyvänä inspiraationa. Tärkeintä on löytää tekemistä, josta itse todella pitää ja arjen ja työn kiireet saa hyvin pois mielestä.

 

Mikäli tuntuu ettei aika riitä kaikkeen, voi olla hyvä pysähtyä miettimään mikä on itselle tärkeää ja mitä voi elämästään karsia tai muuttaa. Erilaisten rentoutusharjoitusten tai muiden helpottavien tekijöiden lisääminen arkeen voi auttaa jaksamaan paremmin, eikä rauhoittuminen välttämättä jää enää vain viikonlopulle. Tämän päivän hektisessä rytmissä omasta jaksamisesta on syytä pitää huolta.